De storm, het vlaagje en het griepje.
Afgelopen woensdag was het de eer aan grand-old-man Jan Terlouw om het academisch jaar te openen in Franeker. Het werd weer een bevlogen rede en de Leeuwarder zou de Leeuwarder niet zijn als niet een dag later gekopt zou worden: ‘Het coronaprobleem is een vlaagje, de echte storm is de klimaat crisis’. Het Friesch Dagblad kopte diezelfde dag, terughoudend als altijd, met : ‘Jan Terlouw plaatst corona in perspectief.’ Beide koppen hebben hun goed recht. De ronkende kop was een zin uit de toespraak en de kop blijft ook zeker hangen, waar de tweede wat meer op inhoud en bedoeling inging.
Want dat was inderdaad de bedoeling. We kennen de oudere Terlouw inmiddels als een hartstochtelijke activist. Of het nu gaat om gemeenschapszin ( de befaamde ‘touwtje door de brievenbus’ toespraak’) of om het klimaat, voor beide staat hij, vol passie, met het oog op de komende generaties. Alle lof daarvoor. En zijn inzet was ook duidelijk: de dingen in hun perspectief te plaatsen en dat is vooral met het oog op de klimaatcrisis van enorm belang. Wanneer gaat het in het nieuws of de talkshows nog daarover.\?
En toch, na mijn aanvankelijke enthousiasme, sijpelde er iets van ongemak binnen. En dat had, juist na wat er speelde in de afgelopen week rond de influencers met hun “ik doe niet meer mee”, te maken met zijn woordkeus en dan heel specifiek met dat verkleinwoordje ‘vlaagje’. In het geheel van zijn betoog snap ik dat wel, maar we moeten op onze woorden letten. Zolang er mensen als Willem Engel van zich doen spreken, die de mening zijn toegedaan dat het Covidvirus niet meer is dan een griepje, dan is elk verkleinwoord met betrekking tot de pandemie niet zonder risico. Leest elke LC-lezer dat hele artikel of blijft vooral de gedachte hangen dat een prominente en verstandige Nederlander als Jan Terlouw het Covidvirus als een vlaagje afdoet? Dat was zijn zeker niet zijn bedoeling, daar heb ik geen enkele twijfel over, maar alles wat je zegt kan via de media een eigen leven gaan leiden, en als er iets is waar we nu, met elke dag meer besmettingen, niet om verlegen zitten, dan is het dat. Dat kun je overigens ook de krantenredacteuren aanrekenen. Maar ook de oude Jan Terlouw is, of hij dat nu wil of niet, maar volgens mij wil hij dat ook wel, een influencer. Hij heeft er als het om de leeftijd gaat een serieuze concurrent bijgekregen in good-old Sir David Attenborough, met overigens dezelfde klimaatagenda. Maar als je influencer wilt zijn, dan worden je woorden gewogen. En dan is in dit stadium van de 2e golf een woord als ‘vlaagje’ op zijn minst ongelukkig gekozen.
Harrie Strubbe