De slager en zijn vlees
Het is een dag na weer een persconferentie. Mijn afspraak met de kapper voor volgende week staat al in de agenda. Kappers blij, contactberoepen blij, maar ook heel veel teleurgestelde ondernemers en de eerste juridische procedures zijn al aangekondigd. Als Viruswaarheid haar gelijk kan halen , dan wij misschien ook wel, denken horeca en retail blijkbaar. Hoewel ik de frustratie begrijp, de teleurstelling iets minder. De cijfers van het RIVM geven niet zo heel veel reden tot optimisme, dus iedereen die gisteren veel meer had verwacht, leefde toch wel een beetje in een eigen bubbel. En ja, de vraag om een datum – wanneer dan wel – wie zal die beantwoorden?
Ondertussen dromen we allemaal van dat normaal. Maar tegelijk klinken er van allerlei kanten stemmen die zeggen: ja, normaal…….sommige dingen zullen straks wel anders moeten. En dan gaat het al gauw over voeding en levensstijl, niet ten onrechte, maar niet minder dringend zijn de vragen rond die andere crisis die het afgelopen jaar wat in het vergeethoekje terecht lijkt te zijn gekomen. En dat zal snel anders moeten. Maar of ik daar hoopvol over ben….
Deze week wordt er in Brussel vergaderd over nieuwe Europese richtlijnen voor de bescherming van bijen. Beestjes, waarvan de meeste mensen inmiddels wel weten dat het er niet goed mee gaat en dat terwijl ze cruciaal zijn in de voedselketen ( bestuiving). Mooi denk je dan, daar zijn ze in Brussel dus ook achter gekomen. Wel, niet te vroeg juichen. Want aan het zogenaamde Bijenrichtsnoer zit een zorgelijke kant. En die heeft alles te maken met de titel van deze column. Dat Bijenrichtsnoer is namelijk mede ontwikkeld door pesticidenfabrikant Syngenta. En dan is het opletten geblazen. Dat riekt namelijk naar de slager die zijn eigen vlees keurt. En ik kom uit een slagersfamilie, heb daar ook mijn vakantiebaantjes gehad, dus ik weet waar ik het over heb. Bij een slager die zichzelf in de spiegel durft aan te kijken als ie van of op bed gaat, gaat er geen ongekeurd vlees over de toonbank. Tenminste zo zou het moeten zijn. Het is in elk geval niet de bedoeling dat de slager zelf met het goedkeuringsstempel aan de slag gaat. En dat is nu precies wat er straks wel eens zou kunnen gaan gebeuren met instemming van Brussel. We weten allang wat de kwalijke gevolgen van pesticiden kunnen zijn maar de Roundup gaat overal nog met bakken tegelijk over het bouwland. Ook al roepen medici al tijden dat ziekten als Parkinson veel vaker voorkomen in gebieden waar dat goedje veelvuldig wordt gebruikt. Hoe kan dat dan? Dat is dus de machtige lobby van de pesticide-industrie, de Bayers en de Monsanto’s. En dan moet er nu in Brussel zo’n soortgelijk bedrijf een richtlijn samenstellen? Nogmaals, dat riekt naar die slager….
Gelukkig is er een andere lobby in actie gekomen: een aantal vooraanstaande hoogleraren hebben zich samen met een aantal milieu-organisaties tot minister Schouten gewend met hun zorgen. Het zou mooi zijn dat dit ook vanuit de standsorganisaties zou gebeuren. Als onze fruittelers toekomst willen hebben, dan zal dat van de bijen moeten komen. En dan kun je niet zorgvuldig genoeg zijn.
Harrie Strubbe