Nieuwsbrief 3
Beste leden en belangstellenden van Protestantse Gemeente Terpoarte,
Zoals verwacht zijn de maatregels in verband met het coronavirus verlengd tot en met 28 april. Daar gingen we ook al vanuit.
Gelukkig zendt Omrop Frylân op de zondagochtenden een dienst uit vanuit Franeker, die wij van harte bij u aanbevelen. In de stille week gaan we twee diensten opnemen in een vrijwel lege kerk.
Via onze website, https://www.terpoarte.nl/nieuws-2020/ zijn die te volgen.
• op witte donderdag, 9 april, vanaf 19.30 uur
• op stille zaterdag, 11 april, een Paaswake vanaf 20.00 uur.
Voorganger in beide diensten is ds. Harrie Strubbe. We hopen dat u kijkt, zo kunnen we, op afstand, toch met elkaar verbonden zijn.
Nu er geen diensten zijn missen we ook de collectes. Wilt u toch geven dan kunt u uw collectegeld overmaken voor:
• Het eigen kerkenwerk naar NL88RABO 01193 57 941 t.n.v. Protestantse Gemeente Boksum-Blessum-Deinum
• De eigen diaconie naar NL47RABO 03132 00 181 t.n.v. Diaconie TerpoarteProjecten van Kerk in Aktie NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Aktie of als u een specifiek project wilt steunen kijk op www.kerkinactie.nl/projecten.
De voedselbank blijft op onze steun rekenen. Het is nu meer nodig dan ooit. Komende vrijdag en zaterdag staat er weer een krat in UBO supermarkt en komende zaterdag kunnen er tussen 12.00 en 14.00 uur producten gebracht worden in de Sint Margryt.
De volgende nieuwsbrief is in de vorm van een flyer, die huis aan huis wordt bezorgd. Als hart onder de riem krijgt ieder adres er een bosje tulpen bij.
Het blijft al met al een lastige tijd. Hebt u vragen of wilt wat kwijt, neem dan gerust contact op met mij of met onze predikant Harrie Strubbe,
0515 336 793, harrie.strubbe@hotmail.com
Voor het laatste nieuws zie www.terpoarte.nl .
Hier vindt u ook de dagelijkse column van Harrie.
Voor de kinderen komt er binnenkort iets op de site en op facebook.
Met hartelijke groet,
Kees Iepema,
Voorzitter kerkenraad.
06 41217773
k.r.iepema@hethet.nl
Kommende snein, 5 april om 10.00 oere, wurdt der wer in tsjerketsjinst útstjoerd op Omrop Fryslân tillefyzje fanút Frentsjer.
Op de drempel
Van de Stille of Goede Week. Zover zijn we inmiddels in deze zo anders verlopende 40-dagentijd. Zondag is het Palmzondag. En we hadden het destijds zo leuk bedacht: met Gooitsen Eenling en de kinderen van It Twaspan zouden we er een mooi bibliodrama-gebeuren van maken. Dus niet. Geen vrolijke kinderstemmen, geen palmpasenstokken, geen kerk.
Nu had die Palmzondag in de traditie altijd al een wat dubbelbeeld. Er werden soms zelfs twee diensten gehouden: één rond het intochtsmotief met alles erop en eraan, een feestelijk gebeuren en een dienst rond de passie van Mattheus ( waar op Goede Vrijdag die van Johannes werd gelezen). De grote Bach schreef ooit zijn Mattheuspassion voor deze dag.
En zondag met twee gezichten dus. Van vreugde en verwachting, en van wat de omslag daarvan teweeg kan brengen: lijden en dood. Als een soort schakel tussen die twee was er dan ook de lezing van het zgn. ‘lied van de Mensenzoon’ uit Filippenzen 2. Een lied, mogelijk een van de oudste hymnes uit de christelijke traditie, waarin de weg van de Messias wordt bezongen als een weg van volstrekte solidariteit.
In de hertaling van Huub Oosterhuis komt dat prachtig tot uitdrukking. Hij voegt, haast steels, elementen in uit een ander beroemd Bijbelgedeelte als het gaat om lijden: dat uit Jesaja 53, over de knecht van God die als een schaap naar de slachtbank wordt geleid. In beide passages gaat om dat beeld van die knecht, beeld en gelijkenis van Hem die leeft.
In de woorden van Oosterhuis:
Heeft niet, roofzuchtig, voor zichzelf geleefd
maar zich ontdaan van zijn bezit.
En is de weg gegaan
die langs de zelfkant voert,
het duister in.
Volstrekte solidariteit, begaan zijn met, bewogenheid. Dat is het verhaal van de Messias, het verhaal van God in deze dagen. Geen onbewogen-ver-weg God, en al helemaal niet een die ons bezoekt met enge ziekten, maar die tot het uiterste gaat in zijn kennen van wat ons overkomt. Dichtbij, als een schaduw om je heen, een hand op je schouder. Of zoals je ook kunt zeggen:
Zo is Hij mens geworden, een gerechte;
beeld en gelijkenis van Hem die leeft en liefde is.
Hem noemen wij: Heer, Mensenzoon van God, leidsman en lotgenoot, Jezus
Messias.
Leidsman en lotgenoot…. een bemoedigende gedachte in deze barre tijden.
ds. Harrie Strubbe