Een vast programmaonderdeel inmiddels: het inmiddels zevende seizoen kerkhistorische verkenningen. Kerkgeschiedenis klinkt al gauw als een hobby met een stoffig imago. Toch is als je goed kijkt niets minder waar. Want ook kerkgeschiedenis vertelt van mensen van vlees en bloed, met hun passies, overtuigingen, beperkingen en malligheden. Maar in alle gevallen wel mensen die op hun manier bezig zijn geweest met geloven, met het verhaal van God en de wereld.
Tijdens de eerste bijeenkomst reizen we af naar de late middeleeuwen. Na een periode van machtsstrijd tussen keizer en paus, wie had nu de feitelijke macht, komt er ook op het kerkelijk erf reactie op dat machtsspel. Soms lukte het om die reacties binnen de kerkelijke grenzen te houden, zoals in het geval van de beweging van Franciscus, maar veel vaker lukte dat niet. Om de simpele reden dat deze bewegingen gewoon te radicaal waren en het hele kerkelijk bedrijf onder kritiek stelde. Kortom, in de ogen van de gevestigde kerkelijke orde, ketters. Kenmerkende trek bij de meeste groepen: het armoede-ideaal. We maken na een inleiding op de tijd kennis met Katharen, Waldenzen, de beweging van Fra Dolcino en tenslotte met een bijzondere figuur uit de eerste jaren van de Reformatie, David Joris. Een boeiende zoektocht naar eenvoud en vrijheid tegen de achtergrond van een steeds machtiger kerk en een steeds speculatiever wordende theologie.
In de tweede bijeenkomst maken we kennis met Adriaan Florenz.( Boeiensz). Wie zegt u? Inderdaad een naam die bij slechts een enkeling op herkenning hoeft te rekenen. En eigenlijk is dat best wel wonderlijk, want we hebben het hier wel over de enige Nederlandse paus die er ooit geweest is. Maar dat bezorgde hem niet automatisch een plek in de canon van de Vaderlandse geschiedenis zoals zijn tijdgenoot Erasmus die wel kreeg. Adrianus was slechts 2 jaar paus, maar wel in roerige jaren. Het was nog maar een paar jaar geleden dat de Augustijner monnik Martin Luther zijn stellingen had gepubliceerd en de kerk begrijpt dat er een antwoord moet komen. Dat maakt het korte pontificiaat van onze Adriaan bijzonder. Hij was geen kleine naam in het kerkelijke wereldje, maar zijn verkiezing tot paus kwam toch behoorlijk onverwachts (en stuitte in sommige kringen dus ook op weerstand: een Nederlandse paus? ) Adriaan overleed in 1523, komend jaar dus 500 jaar geleden. Een mooie aanleiding om aan deze onbekende BN-er een aandacht te besteden.
Datum: Maandag 31 oktober 2022 en maandag 6 maart 2023
Plaats en tijd: Ons Huis, Deinum van 20.00 – 22.00 uur
Leiding: Harrie Strubbe
Opgave: activiteiten@terpoarte.nl
Sint Janskerk, Deinum
Tsjerkepaed 3
9033 WZ Deinum
Koster Boksum
P. Bouwma
06 – 57 64 89 38
058 – 254 2232
Koster Blessum
P. Otter
06 – 37 42 22 88
Koster Deinum
A. Bouwma-Postma
06 – 23 61 03 39
058 – 254 2232
© Copyright Terpoarte Privacy statement ANBI